OBNOVA STAREJŠE HIŠE – POGUMNA ODLOČITEV?

Koliko stane prenova starejše hiše? Se prenova splača ali je bolje staro hišo porušiti in začeti znova? Ali je prenova dražja kot novogradnja? 

Verjamemo, da se je vsak, ki je kupoval nepremičnino zase in se odločal med zazidljivo parcelo, novogradnjo ali starejšo nepremičnino, srečal s takšnimi vprašanji. Seveda tudi mi nimamo enotnega odgovora, saj gre pri starejših nepremičninah za specifiko in je takšna vprašanja potrebno obravnavati individualno, torej glede na stanje dotične nepremičnine.

Obnova starejše hiše je vsekakor pogumna odločitev, saj se s tem korakom podajaš na neznano pot, ne veš kaj bo na to pot prišlo, kje se bo plan porušil in kje se bodo pojavili dodatni stroški. Vendar le-ti, se pojavijo skoraj zagotovo pri vsaki gradnji.

Na neznano in pogumno pot sta se podala tudi naša sogovornica Anja Rupnik in njen partner, ki sta iz starejše hiše zgradila prečudovit dom za svojo družino.

Ko smo videli nujno prenovo, smo ostali brez besed. Kako? Koliko je stalo? A je bilo naporno? 

Poglejmo, kaj pravi Anja.

Vaša prenova hiške je fantastična. Verjamemo, da ste v svojem domu zelo srečni. Povejte nam, bi se za ta korak še enkrat odločili?         

Najprej najlepša hvala za pohvale. In ja, za obnovo bi se ponovno odločila, če bi bilo to potrebno. Ni lepšega občutka kot, ko se pripelješ iz službe in zagledaš svoj projekt, ki se je razvijal s pomočjo tvojih rok in občutiš ponos, ki je vreden vsakega € in ure dela.

 

 

 

 

Koliko je bila hiša stara ter v kakšnem stanju je bila? Ste prenavljali popolnoma vse (stene, estrih, kurjava, okna, streha…)?

Hiša je bila pred najino prenovo v lasti moževega dedka in babice, je letnik 1967. Renovirala pa sva popolnoma vse. Nove stene, novo stopnišče, ogrevanje, elektrika, kurjava, okna, vrata, streha, dogradila garažo, nova oprema, nova balkona itd.

 

 

 

Kakšen je bil pa strošek nakupa ter kasnejše investicije? 

Ker je mož podedoval hišo nama na najino srečo ni bilo potrebno v nakup in se je bilo tudi veliko lažje odločiti za obnovo. Hiša sicer še ni dokončana,  manjka še kar nekaj stvari, predvsem pri zunanjosti, vendar do sedaj sva v dobrih dveh letih investirala v obnovo cca. 150.000 €.

 

Ste veliko delali sami ali se prenovo prepustili izvajalcem?

Ker imam srečo, da je moj mož res “handyman” sva se pri celotni obnovi odločila, da bova večino delala sama. In ja, tudi mene je veliko naučil, kako si umazati nohte s “fugiranjem”, kako položiti vinil, uravnati stene z jubolinom in še veliko drugih stvari za katere si prej nisem niti predstavljala, da jih bom kdaj delala. Imava pa tudi veliko srečo, saj je moj tast res strokovnjak za elektriko, ogrevanje in ostale stvari, tako da nama je njegova pomoč ravno tako prišla zelo prav. Izvajalcem sva prepustila samo fasado, streho, izdelavo notranje steklene ograje in steklenih balkonov, ki jih  še čakava.

 

Na terenu se pogosto srečamo z izrazom »to je luknja brez dna«. Kaj bi vi rekli na to, je temu res tako?

Za svoj dom nikoli ne bi želela uporabiti tega izraza, da je luknja brez dna. Vsak velik projekt, ki si ga zastaviš v življenju terja denar, živce, ampak ko na koncu dosežeš svoj cilj, je vse ostalo pozabljeno. Pri najini obnovi je edini “problem”, da vsakič, ko sva bližje cilju in zaključku, že iščeva izboljšave in spremembe, ki bi hišo še dodatno polepšale in na ta račun nama dela nikoli ne zmanjka.

 

Kakšni so bili vaši začetki, zakaj ste se zato odločili, kako ste si zastavili renovacijo, vam je morda pomagal kakšen arhitekt?

Uh, začetki. Zanimivi Preden sva se z možem spoznala, je hišo on že podedoval in v času najine zveze sva se odločila, da si iz nje ustvariva najin dom.

Ko sem prvič prišla na ogled hiše, sem bila malo šokirana, priznam. Vedno, ko mi je pošiljal slike je znal zelo dobro prikriti “slabe” dele, vendar ob ogledu celote sem zelo hitro dobila ideje, kako bi vse lahko uredila. Stene, stopnišče in garaža so bile že skoraj končane, tako da sem zelo hitro lahko začela razmišljati na sam izgled notranjosti. Veliko idej sem dobila na internetu in s tem sva si tudi zelo pomagala.

Celoten izgled notranjosti in zunanjosti sva si zamislila sama in pri tem delu nisva potrebovala pomoči. Imava srečo, da imava isti okus za barve in stil, tako da je bilo veliko lažje. Za statiko in ostale stvari pa je poskrbel najin znanec, ki se s tem ukvarja. Je pa res, da je bilo z mojim prihodom narejenih več sprememb, ker moški včasih ne gledajo z očmi in pogledajo vse skupaj bolj smiselno. Tudi pri nakupu oken in vrat je moj mož, malo po domače “kiksnil”, saj sem si fasado in zunanjost zamislila v črno beli kombinaciji in rjava okna ter vrata na to idejo ravno niso pristajala. In ja, ker nisem niti želela razmišljati o nakupu novih sva poiskala drugo rešitev. Youtube je res čudo kjer dobiš veliko idej, tako da sva se potem odločila, da okna in vrata prebarvava v antracit barvo, tako kot to delajo v Angliji in na ta račun sva res veliko privarčevala. Imela sva tudi srečo, da v Sloveniji obstaja podjetje, ki prodaja barve za PVC okna, ki so namenjena ravno za takšne projekte.

 

Za koga bi rekli, da je takšen projekt primeren?

Za mene osebno je obnova primerna za vse tiste, ki ne bodo imeli v svoji glavi, da urejajo luknjo brez dna, ampak obnavljajo dom v katerem bodo srečni. Za vse tiste, ki imajo dovolj živcev in volje, da se podajo v ta projekt in si dovolijo začutiti ponos, ko se obnova razvija in raste v pravi smeri.

 

Morda za konec še kak nasvet za vse tiste, ki se s to idejo spogledujejo?

Ne poslušajte drugih in delajte tako kot si vi želite. Če razmišljate o obnovi in imate vse to kar sem zgoraj omenila, potem ste na pravi poti. Ne bo vam žal. Se pa res dobro prepričajte v kakšnem stanju je hiša preden se v to spuščate.

 

Najina izkušnja pri celotni obnovi je res izjemno pozitivna. Ne samo, da sva se veliko naučila,  kako se kaj naredi, ampak naju je vse skupaj zelo povezalo in najin zakon je vsak dan močnejši. Z rastjo najine hiške je rasel tudi najin odnos in tega ne bi menjala za ničesar. Preživiš veliko lepih, napornih, in smešnih trenutkov, ko kaj ne gre po planu ampak se, iskreno, na koncu vse poplača.

 

Draga Anja, hvala za odgovore na naša vprašanja. Tebi in družinici pa želimo veliko sreče in smeha v vašem toplem domu.

 

Mi pa se dotaknimo še teme: Parcela. Starejša hiša in hišna številka.

Zagotovo ste že zasledili oglas za prodajo parcele, na kateri stoji starejša hiša, oglašuje pa se kot parcela s hišno številko.

Kakšna je pravna ureditev?

V kolikor želite kupiti nepremičnino, ki ima hišno številko, vi pa želite nepremičnino porušiti in zgraditi novo, več ne boste morali urediti nadomestne gradnje.

Ker opažamo, da se izraz v praksi še pogosto uporablja, poglejmo ureditev, ki jo je prinesel Gradbeni zakon v letu 2018.

Po novem zakonu je nadomestna gradnja ukinjena in kot taka več ni možna. Edina izjema, ki to dopušča, je le gradnja objekta, poškodovanega v naravni ali drugi nesreči. Vendar se mora vzpostaviti prejšnje stanje, torej tako, da bo lega, oblika, namembnost in zunanjost objekta enaka prejšnjemu.

Gradnja, ki je imela obstoječo hišo na parceli, je po novem novogradnja, ki jo moramo graditi skladno z zakonom in občinskimi prostorskimi načrti.

Vendar pozor – pri odmeri komunalnega prispevka, je potrebno na pristojni občini preveriti, ali nam bodo že plačani znesek za staro hišo upoštevali ali ne. Nekatere občine zaračunajo le razliko, v nekaterih pa je kljub odstranitvi potrebno plačati celoten znesek komunalnega prispevka za novogradnjo, ki se nanaša na tlorisno površino, upoštevajo pa le del plačanega prispevka, ki se nanaša na parcelo.

Veseli bomo, če nam zaupate kako je bilo v vaši občini.

 

Opozorilo: Informacije v članku ne predstavljajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativne narave. Vsako konkretno zadevo je potrebno preučiti in se seznaniti z vsemi dejstvi in okoliščinami. Prav tako je možno, da se je od objave do trenutka, ko članek berete spremenila zakonodaja. Zato vas vabimo, da nas, v kolikor potrebujete konkreten pravni nasvet, kontaktirate tukaj ali na info@pro-nobis.si.